Sørlandslaget i Oslo

Sørlandslaget er for sørlendinger og/eller andre med sansen for «den bløde kyststribe». Sørlandslaget er partipolitisk nøytralt og tilsluttet Bygdelagssamskipnaden i Oslo. Aldersmessig er vi hovedsakelig fra 25 år og oppover.

De fleste aktivitetene i Sørlandslaget i dag er bundet opp til Sørlandshytta, slik som tradisjonelle fester med bl.a. god mat, hyggelig samvær og dans.

Sørlandshytta:
Sørlandshytta ligger idyllisk ved Vennervann i Lillomarka (ca. 1 times gange fra Solemskogen). Det er en stor laftet tømmerhytte med 22 sengeplasser, stor peisestue, badstue og egen badebrygge med båt.

Priser overnatting pr. natt (fra 01.07.08)
Hovedmedlem/Sørlandslagets venner kr 50
Ikke-medlem kr 150
Barn kr 50 (under 3 år gratis)

Hytta kan reserveres i begrenset omfang til medlemmer. Ta gjerne kontakt med Inger Dalsmo Stray i hyttestyret for nærmere informasjon.

Sørlandshyttas historie:
I 1933 ble det nedsatt en komité som fikk i oppdrag å skaffe laget en sportshytte i Nordmarka. Resultatet ble at laget fra 1934 leide forskjellige hytter ved Nordre Langvann i Lillomarka. Parallelt foregikk arbeidet med å finne en god hyttetomt med sikte på å bygge egen hytte. I 1938 kjøpe laget en 5 mål stor tomt i nordvestenden av Vennervann i Lillomarka av gårdbruker Per Johnsen i Nittedal. På denne tomten ble så Sørlandshytta reist vinteren 1938-39, tatt i bruk påsken 1939 og innviet St.Hansaften samme år.

Krigsutbruddet i april 1940 satte midlertidig en stopper for lagsvirksomheten, men fra høsten samme år kom lagsarbeidet i full gang igjen – inntil Sørlandslaget i mars 1942 nedla alt lagsarbeid som protest mot Nasjonal Samlings (NS) innblanding i ungdomslagsvirksomheten. Hytta og lagets midler ble beslaglagt av NS, og hytta ble brukt som rekreasjonssted for Hirden. Ved frigjøringen i mai 1945 gjenopptok Sørlandslagets tidligere styre arbeidet, og åpningen ble feiret med en «frigjøringsfest» 9. juni.

I 1946 var medlemstallet oppe i over 700. På hytta var det trangt om plassen, og alle som ønsket å overnatte måtte melde fra til hyttenemnda på forhånd.

I 1958-59 ble hytta utvidet. 1. etasje ble forlenget, og hytta fikk nytt kjøkken og spisestue. I kjelleren ble det innredet badstue.

Hytta framstår i dag i god teknisk stand som et resultat av årlige dugnader, hvor både hammer og pensler blir svinget.

Sørlandshytta er et ypperlig tilbud for medlemmer som vil på hyttetur innenfor bomringen.

Link til Skiforeningens side om Vennervann.

3 tanker om “Sørlandslaget i Oslo

  1. Hei, kan en av dere legge på en krans eller blomsterkvast på Vilhelm Krags grav i høst en gang? her i Kristiansand feirer vi i år hans 150 års jubileum. Er dere fattige, kan vi betale den. Kan dere evnt ta en videosnutt av seansen? Ikke nødvendigvis. Vår frelsers gravlund, jeg vet nummeret på grava eller kan forklare hvor den er. Jostein Andreassen, 91619926. Komiteen for Krag-jubileet 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *